Varaa tästä

Kapistukset kiertoon – Löydä lähimmät kierrätyspisteesi

Aiheita: Kierrätys Muutto Ohjeita

Kapistukset kiertoon – Löydä lähimmät kierrätyspisteesi

Niin kodin kuin vaikkapa toimistonkin muuttamisessa tulee usein vastaan tilanteita, joissa joutuu miettimään huonekalujen elämää uudelleen. Osa vanhoista huonekaluista ei välttämättä istukaan uuteen tilaan tai aika on patinoinut mööpeleitä sen verran, että edessä on uusien hankinta. Myös muuta tavaraa on kertynyt paljon ja osasta olisi jo aika luopua. Tällöin tulee varmasti miettineeksi, miten vanhasta tavarasta pääsisi järkevästi eroon. Käyttökelpoisten esineiden ja huonekalujen kierrättäminen uusiokäyttöön on ennen kaikkea ekologista ja fiksua. Liian risaiset ja kuluneet roinat taas tulisi hävittää asianmukaisesti.

Valtakunnallisesti oivallinen tapa kierrättää itselleen tarpeettomat tavarat on lahjoittaa ne Hope-yhdistykselle. Hope vastaanottaa esimerkiksi leluja, vaatteita sekä huonekaluja yhteensä 17 paikallistoimijan voimin ympäri Suomea. Hopen kautta tavarat saavat uuden elämän, kun ne lahjoitetaan avuntarvitsijoille.

―Esimerkiksi lelut ja vaatteet voi tuoda suoraan toimipisteeseemme, mutta kaikkien lahjoitusten osalta kannattaa aina olla yhteydessä suoraan paikallistoimijaan. He osaavat kertoa, minkälaista tavaraa milloinkin tarvitaan. Lisäksi pyrimme siihen, että isot lahjoitukset, kuten huonekalut kuljetettaisiin aina suoraan lahjoittajalta lopulliseen kohteeseen, ohjeistaa Hope ry:n toiminnanohjaaja Nora Virtanen.

Hopen paikallisyhdistykset löydät täältä: http://www.hopeyhdistys.fi/yhteystiedot/

Hopen lisäksi myös muut toimijat vastaanottavat vanhoja tavaroita. Listasimme jokaisen toimipisteemme lähistöltä vaihtoehtoja, joissa tavaroiden kierrättäminen tai hävittäminen sujuu mukavasti. Taulukon eri paikkakuntien kierrätyspisteistä löydät jutun lopusta.

Tampere

Noin viiden minuutin ajomatkan päässä Tampereen toimipisteeltämme sijaitsee Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n ylläpitämä Nekalan kierrätyskeskus, joka ottaa vastaan käyttökelpoisia huonekaluja ja muuta kodintavaraa. Kierrätyskeskuksen yhteydessä toimiva nextiili-paja vastaanottaa myös kodintekstiilejä. Mikäli muuttopuuhien aikataulu käy liian tiukaksi, voi kierrätyskeskukselta tilata lisämaksusta tavaroiden noudon. Kierrätyskeskukselta löytyy toimipisteet myös Kalevasta ja Lielahdesta.

Niin ikään Lielahdessa toimii Suomen Punaisen Ristin Kontti – tavaratalo, johon voi samalla tavoin lahjoittaa käyttökelpoisia huonekaluja sekä muuta kodin käyttötavaraa. Kontti tarjoaa myös maksutonta tavaroiden noutopalvelua.

Käyttökelvottomaksi kuluneet huonekalut sekä muut jätteet voi toimittaa Pirkanmaan jätehuollon jäteasemille Nekalaan tai Teiskoon.

Raisio

Myös Raision toimipisteen lähistöllä toimii SPR:n Kontti – tavaratalo. Turun Konttiin ajoaika Raision toimipisteeltämme on noin kymmenen minuuttia.

Lisäksi lähistöllä toimii sekä Raision että Turun Ekotori. Raisiossa toimipisteitä on yksi, mutta Turun puolella Ekotori toimii Itäharjussa sekä Vätissä. Ekotorille ja Konttiin voi molempiin lahjoittaa huonekaluja sekä muuta tavaraa. Molemmat tarjoavat myös noutopalvelua.

Hävitettäväksi päätyvät tavarat ja jätteet voi toimittaa Isosuon jätekeskukselle Raisioon tai Topinojan jätekeskukseen Turkuun.

Jyväskylä

Jyväskylässä käyttökelpoiset huonekalut sekä muut tavarat voi toimittaa kätevästi EkoCenter -kirpputoreille, joita löytyy Jyväskylän toimipisteemme läheisyydestä kolme kappaletta. Kankitien, Harjunportaan sekä Muuramen EkoCenterit sijaitsevat kaikki noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä toimipisteeltämme. Kirpputorit vastaanottavat ja myyvät esimerkiksi huonekaluja, vaatteita, astioita sekä elektroniikkaa.

Jätteet voi Jyväskylässä toimittaa Mustankorkea Oy:n jätekeskukseen Ronsuntaipaleentielle.

Kuopio

Raision ja Tampereen tavoin myös Kuopiossa käytetyt huonekalut ja muun tavaran vastaanottaa Kontti-tavaratalo. Kontille on matkaa Kuopion toimipisteeltämme alle kymmenen kilometriä.

Hävitettäväksi menevät tavarat voi toimittaa Kuopion jätekeskukselle, joka sijaitsee Kaatopaikantiellä, sekin alle kymmenen kilometrin päässä toimipisteeltämme.

Pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla vaihtoehtoja tavaroiden lahjoittamiseen on tarjolla runsaasti. SPR:n Kontti-tavaratalo löytyy niin Helsingistä, Vantaalta kuin Espoostakin. Lisäksi Kierrätyskeskuksella on useita toimipisteitä ympäri pääkaupunkiseutua. Myös erilaiset kirpputorit ja järjestöt ottavat vastaan huonekaluja sekä muuta tavaraa.

Jätteitä vastaanottavia Sorttiasemia löytyy niin ikään useita. Helsingissä toimivat Kivikon ja Konalan sortti-asemat, Espoossa Ämmässuon ja Vantaalla Ruskeasannan toimipisteet.

Oheisesta taulukosta löydät kätevästi lähimmät kierrätyspisteet.

Kaupunki Kierrätyspiste Käyttökelpoiset kalusteet ja kodin tavarat Jäteasema Hävitettäväksi tarkoitetut jätteet
Tampere Kierrätyskeskus, Nekala Vihiojantie 26 http://www.pirkanmaankierratys.fi/ Nekalan jäteasema Viinikankatu 46 http://pjhoy.fi/Yhteystiedot/jateasemat
Kierrätyskeskus, Kaleva Sammonkatu 50 Teiskon jäteasema Terälahdentie 243
Kierrätyskeskus, Lielahti Teivaalantie 5  
Kontti, Lielahti Harjuntausta 3 http://kontti.punainenristi.fi/tampere  
Raisio Ekotori, Raisio Purokatu 10 http://www.raisionekotori.fi/ Jätekeskus, Raisio Isosuontie 137 https://www.lsjh.fi/fi/jatteen-vastaanotto/jatekeskukset-ja-asemat/
Ekotori, Itäharju Rautakatu 12 http://turunekotori.fi/ Jätekeskus, Turku Pitkäsaarenkatu 7
Ekotori, Vätti Rieskalähteentie 74  
Kontti, Turku Satakunnantie 105 http://kontti.punainenristi.fi/turku  
Jyväskylä EkoCenter, Harjunporras Gummeruksenkatu 13 http://www.jklkl.fi/ekocenter-kirpputorit Mustankorkea Oy Ronsuntaipaleentie 204 https://mustankorkea.fi
EkoCenter, Kankitie Kankitie 10  
EkoCenter, Muurame Punasillantie 4  
Kuopio Kontti, Kuopio Leväsentie 21 http://kontti.punainenristi.fi/kuopio Jätekeskus, Kuopio Kaatopaikantie 316 http://www.jatekukko.fi/palvelut/kuopion-jatekeskus.html

PakuOvelle.com ei vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Tomi Sinisalo, PakuOvelle.com