Vinkki

Muuttamisesta mukavampaa

Lähtökohtaisesti muuttaminen on sekä muuttajalle itselleen että muuttoavuksi saapuville ystäville epämiellyttävää puuhaa. Kokosimme yhteen muutamia yksinkertaisia seikkoja, joiden avulla teet muuttamisesta helpompaa kaikille osapuolille.

Vaikka miltä kantilta asiaa katsoisi, fakta on se, että useimpien mielestä muuttaminen ei kerta kaikkiaan ole hauskaa. Etenkin yksin muuttaminen on käytännössä mahdotonta, minkä takia muuttamiseen tarvitaankin useimmiten ylimääräistä apua. Koska muuttofirmojen tarjoamat palvelut ovat kalliita, turvaudutaan muutossa monesti ystävien apuun. Helpottaaksemme muuttajien urakkaa listasimme pieniä, mutta tärkeitä seikkoja, joilla muuttoavun saaminen olisi helpompaa tai ainakin itse muuttaminen mukavampaa.

Valmistaudu ajoissa

Muuttoapua kannattaa ryhtyä hankkimaan hyvissä ajoin. Ilmoita ystävällisesi muuttopäivä mielellään jo kuukautta ennen h-hetkeä ja tiedustele, kuinka moni pääsisi avuksesi. Eräs yksinkertainen ja helppo keino on luoda muutolle oma tapahtuma Facebookiin ja kutsua kavereita apuun sitä kautta. Myös muuttoon liittyvät aikataulut ja mahdolliset suunnitelmamuutokset on helppo tiedottaa kaikille muuttajille kerralla. Kun riittävä määrä ystäviä on lupautunut apuun, voit ilmoittaa muille kutsutuille, että muuttoapua on jo riittävästi. Liikaa apua ei kannata hommata, sillä mikään ei ole tylsempää kuin lupautua muuttoavuksi ja pian huomata seisoskelevansa kädet taskussa tyhjänpanttina.

Varaa muuttamiseen myös riittävästi aikaa. Varmista, että muuttoauto on varattu tarpeeksi pitkäksi ajaksi, jottei auton palauttamisen kanssa tarvitse kiirehtiä. Tiedota ystäviäsi muuttoon suunnitellusta ajasta, jotta he osaavat aikatauluttaa päivänsä oikein. Pyydä ystävät saapumaan paikalle vasta, kun muutto on oikeasti valmis alkamaan. Lisäksi pakkaa kaikki tavarat valmiiksi viimeistään muuttopäivää edeltävänä iltana. Tavaroiden pakkaaminen vasta muuttopäivänä kiristää taatusti muuttajien hermoja.

Tarjoa virvokkeita

Muuttaminen on hikistä ja rankkaa puuhaa. Niinpä muuttajille kannattaa varata koko muuton ajaksi pientä syötävää ja ennen kaikkea juotavaa. Nestetasapaino on tärkeää, jotta muuttajien vireystaso saadaan pidettyä yllä koko muuton ajan. Tarjolla kannattaa olla veden lisäksi myös mehua tai limsaa. Varaa muuttajille myös pientä välipalaa, kuten sipsejä, karjalanpiirakoita tai pasteijoita, joita on helppo napsia muuton lomassa. Kun muutto on kokonaisuudessaan hoidettu, voit tarjota ystävillesi tuhdimman aterian. Pizza on perinteinen muuttoruoka, mutta jos tiedät ystäviesi arvostavan laadukkaampaa ruokaa, voi nykyisin erilaisten mobiilisovellusten avulla tilata ruokaa kotiin myös muista ravintoloista.
Uuteen kotiin saapuessasi et kuitenkaan muista, mihin kaikki astiat on pakattu, joten tee syömisestä helpompaa hankkimalla ennen muuttoa kertakäyttöastioita. Todennäköisesti et heti halua joutua myöskään tiskaushommiin. Pidä huoli, että kertakäyttöastiat ovat helposti saatavilla ja erillään muusta muuttokuormasta.

Varustaudu kunnolla

Tavaroiden kantaminen on aina raskasta, minkä vuoksi roudaamisesta kannattaa tehdä mahdollisimman mielekästä. Vaikka lähikaupasta hankitut banaanilaatikot ovat sinänsä kaunis ajatus, tosiasia on, että ne ovat muuttolaatikoina luokattomia. Vuokraa siis erikseen muuttolaatikot, jotka ovat ensinnäkin helpompia kantaa ja toisekseen käteviä pinota päällekkäin. Asianmukaisia muuttolaatikoita on helppo siirtää pinoittain nokkakärryjen avulla. Jokainen PakuOvelle.comin pakettiauto on varustettu laadukkailla nokkakärryillä. Mikäli kuitenkin haluat käyttää pahvilaatikoita, varmista että laatikot ovat vahvaa tekoa. Jos laatikoissa ei ole kantoaukkoja, leikkaa niihin sellaiset pahviveitsellä.

Ajattele tavaran kantajaa jo pakkausvaiheessa. Pakkaa laatikot mahdollisimman täyteen, jolloin ne ovat helpompia kantaa. Älä pakkaa liikaa painavia tavaroita samaan laatikkoon. Yleisimpiä virheitä on pakata painavat esineet, kuten kirjat isoihin ja kevyet tavarat pieniin laatikoihin. Sekoittele tarvittaessa erilaisia tavaroita niin, että yhdestäkään laatikosta ei tulisi liian painava. Vaatteet ja lakanat voi hyvin pakata jätesäkkeihin, mutta muuten vältä kaikenlaisia pieniä nyssäköitä. Älä siis hyödynnä käsilaukkuja ja muovipusseja pakkaamisessa.

Hanki ennen muuttoa myös muita erilaisia apuvälineitä. Kuormaliinat helpottavat lastin kiinnitystä ja myös pakkausteippiä sekä narua on syytä olla. Muutaman kympin investointi muuttoa helpottaviin välineisiin on pieni sijoitus siihen nähden, miten paljon helpompaa muuttaminen pienien apuvälineiden kanssa on. Pidä myös riittävä määrä työkaluja käden ulottuvilla. Muuttamisessa on esimerkiksi purettava ja kasattava huonekaluja sekä irrotettava lamppuja, mikä vaatii erilaisia työkaluja. Ainakin ruuvimeisseleitä ja kuusiokulma-avaimia on syytä pitää jatkuvasti saatavilla.

Ota rennosti

Jotta ystäväsi pysyisivät ystävinäsi myös muuton jälkeen, älä stressaa liikaa ja pidä ilmapiiri rentona. Vaikka itseäsi ahdistaisi, älä pura pahaa oloasi ystäviisi. He ovat hyvää hyvyyttään tulleet auttamaan juuri sinua ja hoitamaan sinun muuttoasi. Älä siis nipota, nalkuta ja pomota, vaan ota rennosti ja luota kavereihisi. Salli myös pienet tauot tasaisin väliajoin. Hyvä keino muuttotunnelmaan keventämiseen on musiikki. Pidä siis stereot esillä mahdollisimman pitkään ja anna musiikin luoda muuttoon rento ja letkeä meininki.
Jos kuitenkin olet stressi-Erkki ja pelkäät esimerkiksi hienojen huonekalujesi vaurioituvan, huolehdi kalusteiden suojaamisesta. Hanki muuttoon vilttejä peittoja tai suojamuovia, joilla huonekalut on helppo peittää kuljetuksen ajaksi. Jos ystäväsi tuppaavat käsittelemään tavaroitasi liian varomattomasti, voit ohjeistaa heitä, mutta tee se kohteliaasti ja rakkaudella. Oikealla asenteella ja hyvällä suunnittelulla muuttaminen voi oikeasti olla jopa ihan kivaa.

Tsemppiä muuttoihin!