Vinkki

Viisi vinkkiä talviautoiluun!

Talviautoilu nopeasti muuttuvine olosuhteineen saattaa aiheuttaa hankaluuksia kokeneellekin kuljettajalle. Seuraavassa PakuOvelle.comin vinkit talviautoiluun!

1. Tarkista talvirenkaiden kunto

Tärkein turvavaruste autossa on renkaat, joissa on riittävä urasyvyys. Talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään kolme millimetriä, mutta mielellään yli viisi. Mikäli autossasi on nastarenkaat, tulee nastojen riittävyys tarkistaa muutaman kerran talven aikana.

Renkaiden ilmanpaine on myös syytä tarkistaa tasaisin väliajoin. Liian täydet tai tyhjät renkaat ovat pito-ominaisuuksiltaan puutteelliset, ajettavuus kärsii ja renkaat saattavat kulua nopeammin. Kannattaa myös muistaa, että lämpötilan aleneminen laskee rengaspaineita noin 0,1 baria jokaista 10 celsiusastetta kohden.

Autoissamme on aina asianmukaiset renkaat, jotta talviajelu sujuu mahdollisimman mutkattomasti!

2. Puhdista auto huolella

Ennen liikenteen lähtemistä tulee auto puhdistaa huolella lumesta ja jäästä. Puutteellinen lumenpuhdistus aiheuttaa tarpeettomia vaaratilanteita niin itselle kuin kanssaliikkujille. Luminen auto pöllyttää lunta takana ajavien päälle ja puutteellisesti puhdistettu katto saattaa jarruttaessa valuttaa lumet tuulilasiin.

Pyrimme pitämään noutopisteillä automme mahdollisimman lumettomina, mutta valitettavasti talvi yllättää joskus meidätkin. Jokaisessa autossamme on kuitenkin lumiharja ja jääraappa, jolla auton puhdistus onnistuu helposti. Useimmissa autoissamme on lisävarusteena myös sähköinen tuulilasin lämmitin.

3. Ennakoi liikenteessä

Pääväylien nopeusrajoitukset lasketaan talveksi, mutta kannattaa muistaa, että nopeusrajoituksen osoittamaa maksiminopeutta ei suinkaan ole pakko ajaa. Mukauta ajotapasi ja ajonopeutesi aina olosuhteisiin soveltuvaksi. Talvikeleillä on hyvä pyrkiä pitämään mahdollisimman pitkä turvaväli, koska jarrutusmatkat kasvavat liukkaalla säällä yli 50 % kesäolosuhteisiin verrattuna.

Risteyksiin ja kaarteisiin on myös hyvä hidastaa reippaasti jo etukäteen. Kaarteessa jarruttaminen on huomattavasti riskialttiimpaa kuin suoralla hidastaminen.

Pakettiautoistamme on korkean ajoasennon vuoksi erinomainen näkyvyys, joka tekee talviautoilusta miellyttävää!

4. Lähde hitaasti liikkeelle

Nopeus on talviautoilussa harvoin valttia, eikä se ole sitä liikkeellelähdössäkään. Varsinkin mäissä tai teillä, joissa irtolumen alla on jääpatja, on hyvä lähteä liikkeelle erittäin rauhallisesti. Jos alla on manuaalivaihteinen auto, kannattaa kytkin nostaa hyvin hitaasti ja antaa kaasua maltilla. Automaattivaihteisessa autossa kaasun hienovarainen käyttö on avainasemassa.

5. Jäitkö kuitenkin jumiin?

Joskus hienovaraisinkaan liikkeellelähtö ei riitä, vaan auto jää jumiin. Liian raskas kaasun käyttö usein kaivaa renkaita vain syvemmälle lumeen. Mikäli huomaat ettei liikkeellelähtö onnistu, kokeile heijata autoa irti kuopasta. Tämä vaatii hienovaraista kaasun ja kytkimen käyttöä. Tarkoituksena on ajaa varovasti eteenpäin niin pitkälle kuin mahdollista ja tämän jälkeen antaa auton valua taaksepäin. Tätä toimenpidettä toistetaan niin kauan, että auton liikerata kasvaa tarpeeksi suureksi ja auto irtoaa kuopasta. Heijatessa on erittäin tärkeää käyttää kaasua maltilla ja havainnoida jatkuvasti ympäristöä. Irrotessaan kuopasta auto saattaa lähteä vauhdilla ja esimerkiksi liukua sivusuunnassa.

Talviautoilua ei suinkaan kannata pelätä, vaikka se kesäautoiluista hieman poikkeaakin. Kiireettömällä ajotavalla ja antamiemme vinkkien avulla selviät varmasti lumisistakin olosuhteista! Pakettiautoa vuokratessasi saat meiltä aina turvallisen ja asianmukaisesti huolletun auton allesi, jolla matka taittuu mukavasti. Mikäli yllättäviä tilanteita kuitenkin sattuu tiellesi, puhelinpalvelumme palvelee sinua vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä!