Varaa tästä
Soita 029 7010 1010

Pakun täydeltä apua -kampanja

Erityinen elämä vaatii erityiset voimat

Leijonaemot ry antaa vertaistukea erityislasten vanhemmille.

Leijonaemot ry on järjestö, joka tarjoaa konkreettista tukea erityislasten vanhemmille. Erityislapsi vaatii nimensä mukaisesti vanhemmilta poikkeuksellisia voimavaroja. Toisinaan niitä voimia ei kuitenkaan vain ole. Leijonaemot on vanhempien oma turvaverkko, joka antaa vertaistukea kaikille erityislasten vanhemmille diagnoosista riippumatta.

― Järjestömme toimii yli lasten diagnoosirajojen riippumatta siitä, onko lapsi sitten kehitysvammainen tai vaikka keskittymishäiriöinen. Toiminnassamme ei vertailla lasten oireita, vaan vanhempien jaksaminen on tärkeintä. Myös vielä diagnosoimattomien lasten vanhemmat ovat tervetulleita mukaan, sanoo Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström.

Järjestön toiminta sai alkunsa vuonna 2001, kun muutaman äidin ryhmä tapasi toisensa sairaiden lasten vanhemmille tarkoitetuilla internetin keskustelupalstoilla. Pian valkeni, että suurin osa keskustelupalstoista keskittyi lapsista puhumiseen vanhempien jaksamisen jäädessä vähemmälle. Seitsemään erityislapsen äitiin kasvanut ryhmä halusi jakaa tarinansa ja vuonna 2005 ilmestyi kirja "Leijonaemojen tarinat”. Tuolloin perustettiin myös virallinen yhdistys.

Raha-automaattiyhdistys on tukenut järjestön toimintaa vuodesta 2008 lähtien. Toiminnan tarkoitus on edistää vertaistukitoimintaa erityislasten vanhempien kesken, tukea jäsentensä jaksamista ja hyvinvointia sekä avustaa vanhempia esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa.

― Byrokratia vie valitettavasti erityislasten vanhemmilta paljon aikaa ja kuluttaa voimavaroja. Monesti vanhemmilla ei ole aikaa tai voimia selvittää tiettyjä asioita, joihin heillä on oikeus tai joihin voi saada yhteiskunnan tukea. Niinpä annamme jäsenillemme asiantuntevaa apua myös byrokratiaan liittyvissä kysymyksissä, Janet Grundström kertoo.

Vertaistukitoiminta koostuu kuukausittain kokoontuvista ryhmistä, voimaannuttavista päivä- ja viikonlopputapahtumista sekä internetin keskustelufoorumeista. Nimestään huolimatta Leijonaemojen toimintaan ovat erittäin tervetulleita myös erityislasten isät. Yhdistykseen kuuluvat isät ovat myös perustaneet oman järjestön sisäisen ryhmänsä Urosleijonat.

Ensi vuonna Leijonaemot käynnistää uuden toimintamuodon, kun erityislasten sisaruksille aloitetaan oma sisartoiminta.

― Erityislasten sisarukset jäävät useimmiten vähemmälle huomiolle, mikä vaikuttaa lapsen kehitykseen ja vanhemmilla on tästä huono omatunto. Sisartoiminnassamme vanhemmat pääsevät viettämään yhteistä aikaa perheen terveiden lasten kanssa, ilman, että erityislapsi on mukana, Grundström valaisee.

PakuOvelle.comin 1 000 euron lahjoitus kohdistetaan sisartoiminnan aloittamiseen.

― Tällä lahjoituksella rahoitamme noin neljäsosan yhden sisartoiminnan viikonlopputapahtuman kuluista, Grundström iloitsee.

Lue lisää: https://www.leijonaemot.fi/fi/

Teksti: Tomi Sinisalo, PakuOvelle.com

Pakun täydeltä apua

Meille on tärkeää tukea niitä, jotka eniten tukea tarvitsevat. Avustamme erityisesti järjestöjä, jotka toiminnallaan tukevat lasten ja nuorten koulutusta, terveyttä ja hyvinvointia. Olemme tukeneet satunnaisesti erilaisten järjestöjen toimintaa lähes yrityksen perustamisesta lähtien. Kesäkuussa 2013 ryhdyimme kehittämään Pakun täydeltä apua – toimintamallia, jolloin teippasimme kymmenen pakettiautoamme viiden eri järjestön (Lastenklinikoiden Kummit, Aseman Lapset, SOS-Lapsikylä, Tukikummit ja Uusi Lastensairaala 2017) mainoksiin. Kesäkuusta 2016 lähtien nostamme sivuillamme esille kerran kuukaudessa yhden järjestön ja lahjoitamme tälle 1 000 €. Ymmärrämme, ettei tämä ratkaise minkään järjestön julkisuuden- tai rahantarvetta, mutta toivomme sen olevan rohkaiseva esimerkki muille yhtiöille, jotta he tekisivät jotain vastaavaa.


Järjestöjen esittely


Ehdota järjestöä

Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia uusista avustettavista järjestöistä. Anna rohkeasti oma ehdotuksesi!